4 Ekim 2010 Pazartesi

Aleyhisselam ne demektir?

Sual: Peygamber efendimiz ve diğer peygamberler için söylenen aleyhisselam ne demektir?
CEVAP
Aleyhisselam, (Ona selam olsun) demektir. Peygamberler ve dört büyük melek için söylenir: Âdem aleyhisselam, Muhammed aleyhisselam ve Cebrail aleyhisselam gibi. İki kişi olunca, (Aleyhimesselam) denir. (İbrahim ve Nuh aleyhimesselam) gibi. İki kişiden fazla olunca da (Aleyhimüsselam) denir. Mesela, (Peygamberlere “aleyhimüsselam” inanmak, imanın şartlarındandır) denir.
Aleyhisselam yerine, aleyhissalâtü vesselam da denir. (Ona selam ve dua olsun) demektir. İki kişiden fazla olunca (Aleyhimüssalâtü vesselam) yahut (Aleyhimüssalevatü vesselam) denir. (Onlara selam ve dualar olsun) demektir. Salât, dua; salevat ise dualar demektir. Birer örnek verelim. İmam-ı Rabbânî hazretleri buyuruyor ki:
Peygamberlerin gönderilmesi, pek büyük nimettir. Bu nimetin şükrünü hangi dil söyleyebilir. Kim, bu şükrü yapabilir? Bize nimetlerini gönderen, bizlere İslam dinini bildiren, bizleri peygamberlere “aleyhimüssalâtü vesselam” inanmak saadetine kavuşturan Rabbimize hamd ederiz. (1/30)
Allahü teâlâ, kullarına merhamet ederek, peygamberler “aleyhimüssalevatü vetteslimat” göndermiştir. Bunlarla kullarına doğru yolu, sonsuz saadet yolunugöstermiş, kullarını kendine çağırmıştır. Rızasının, sevgisinin yeri olan Cennete davet etmiştir. Böyle bir ihsan sahibinin davetini kabul etmeyen, ne kadar zavallıdır. Onun nimetlerinden mahrum kalan ne kadar ahmaktır. Bu büyüklerin, Allahü teâlâdan bildirdikleri haberlerin hepsi doğrudur. Hepsine iman etmek lazımdır. Akıl, doğruyu, iyiyi bulan bir alet ise de, yalnız başına bulamaz, noksandır. Peygamberlerin “aleyhimüssalevatü vetteslimat” gelmesi ile tamamlanmıştır. Kullara özür, bahane kalmamıştır. Peygamberlerin birincisi Hazret-i Âdem’dir. Sonuncusu ise, Hazret-i Muhammed Resulullah’tır “aleyhi ve aleyhimüssalevatü vetteslimat”. Peygamberlerin “aleyhimüssalevatü vetteslimat” hepsine iman etmek lazımdır. Hepsini mâsum, yani günahsız ve doğru sözlü bilmeli. Bunlardan birine inanmamak, hepsine inanmamak demektir. Çünkü hepsi aynı imanı söylemiştir. Yani, hepsinin dinlerinin aslı, temeli [yani iman edilecek şeyleri] birdir. (3/13)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder