25 Aralık 2010 Cumartesi

Ganî kelimesini kullanmak


Sual: Hak Sözün Vesikaları kitabında, (Allahü teâlânın, yalnız kendine mahsus olan üç sıfatı, kibriya, ganî olmak ve yaratmaktır) deniyor. Bu duruma göre, (Allah ganî ganî rahmet etsin) veya (ganî gönüllü) demek yahut çocuklara Ganî ismini koymak caiz midir?

CEVAP
Ganî [el-Ganiyy] Allahü teâlânın 99 isminden biridir. Hiç kimseye muhtaç olmayan, herkesin ona muhtaç olduğu zat demektir. Bu manada elbette isim olarak kullanılmaz.
Hadis-i şerifte, Eyyüb aleyhisselam, üstüne yağan altın çekirgeleri toplamaya başlayınca, Allahü teâlânın (Seni, ganî kılmamış mıydım?) buyurduğu bildiriliyor. Yani (Seni zengin etmiştim) deniyor. Bir hadis-i kudside ise, (Allahü teâlâ, sizden ganîdir) buyuruluyor. Yani (Allahü teâlâ çok zengindir ve size muhtaç değildir) deniyor. Burada insanlara da, ganî denebileceği anlaşılıyor.
İslam Ahlakı kitabında, (Vacib olarak kurban kesebilmek için şu üç şart lazımdır: Müslüman ve akıl baliğ olmak, mukim olmak, kurban nisabı miktarı ganî olmak) deniyor. Burada da ganî olmak, zengin olmak manasında kullanılmıştır.
Ganî, zengin, gönüllü ve cömert gibi manalara gelir. (Ganî ganî rahmet etsin!) demek, (Çok rahmet etsin!) demektir. Zengin manasında, çocuklara Ganî ismi koymak caizdir, ama Ganî olan Allah’ın kulu mânâsında,Abdülganî koymak daha güzel olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder